vrijdag 1 juli 2011

Noorderheide 30 juni 2011

Vlak bij Elspeet midden op het veluwemassief ligt de Noorderheide van Staatsbosbeheer. In dit gebied leven naast edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen ook een kleine groep moeflons. Dit is een wild schaap wat in het verleden is geintroduceerd als jachtwild en om de heide open te houden van grassen en bosopslag.

Vanavond heb ik een hoop damherten en wilde zwijnen gezien. Bij Vereniging Het Edelhert is er een rasterploeg van vrijwilligers actief die zich maandelijks inzetten om een grofwildkerend raster te verwijderen, te verlagen en/of te beveiligen. Rond de Noorderheide staat een oud grofwildkerend raster wat was bedoelt om de moeflons in het gebied te houden. Buiten het gebied zijn ze namelijk niet welkom omdat ze wettelijk gezien een uitheemse diersoort zijn. Dit raster wordt in opdracht van Staatsbosbeheer verwijderd omdat de doelstelling is zo min mogelijk rasters te hebben op de Veluwe. Zodat het wild zelf kan bepalen waar het gaat en staat.


Op de terugweg naar de auto kwam ik een paar wilde zwijnen tegen in de heide. Aan de ene kant van het grofwildkerend raster liepen twee bagge's (vrouwelijk) en drie overlopers (1 jarig). Met aan de kant waar ik op het pad stond zeker 7 biggen die naar de andere kant wilde, maar niet over het raster kwamen. Een deel van het raster is nog niet verwijderd en juist hier zitten door de dieren zelfgemaakte insprongen. Deze zijn zeer gevaarlijk en zoals bleek vanavond niet passeerbaar door jonge biggen. Oordeel zelf!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten